Hej
kiedys do obrobki foto glownie uzywalo sie monitorów CRT jednak ta era powili mija.
Jaki monitor LCD polecacie do zabawy ze zdjeciami? Szukam czegos co dobrze oddaje kolory i ma przynajmniej 22".
Ktos moze cos polecic?
Monitor do obrobki foto
-
- Kontaktowanie:
-
- Kontaktowanie:
- AZT
- Kontaktowanie:
- Foglider
- Blink
- Moderator
- Kontaktowanie:
Hejka
Według mnie podstawa do zabawy z fotografią to ekran z matrycą PVA lub S-IPS. I odpowiednia kalibracja. Ja używam HP. Przyzwoite ceny jak na monitory z IPS-em. Matryca super, odwzorowanie barw jak dla mnie świetne. W komplecie dostałem soft do kalibracji i wszystko bardzo przyjemnie gra i buczy
A tu masz link do poczytania o matrycach http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -2664.html
Według mnie podstawa do zabawy z fotografią to ekran z matrycą PVA lub S-IPS. I odpowiednia kalibracja. Ja używam HP. Przyzwoite ceny jak na monitory z IPS-em. Matryca super, odwzorowanie barw jak dla mnie świetne. W komplecie dostałem soft do kalibracji i wszystko bardzo przyjemnie gra i buczy

A tu masz link do poczytania o matrycach http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -2664.html
- ravecki
- Marcin
- Kontaktowanie:
Ja parę lat temu nabyłem BenQ FP241W. Swego czasu ten monitor bardzo pozytywnie zadziwił, bo sama marka BenQ nie słynie z najwyższej jakości. Ale ten konkretny monitor bardzo im się udał - swego czasu wygrał (albo dostał jakieś bardzo znaczące wyróżnienie - już nie pamiętam) dwa testy w dwóch dużych konkurencyjnych gazetach - CHIP i PC World co się dość rzadko zdarza. Ten monitor już oczywiście nie jest produkowany ale można poszperać czy któryś z obecnie produkowanych jest spadkobiercą tych lepszych cech mojego modelu
.

- Kalim
- Kontaktowanie:
Marcin pisze:Ja parę lat temu nabyłem BenQ FP241W. Swego czasu ten monitor bardzo pozytywnie zadziwił, bo sama marka BenQ nie słynie z najwyższej jakości. Ale ten konkretny monitor bardzo im się udał - swego czasu wygrał (albo dostał jakieś bardzo znaczące wyróżnienie - już nie pamiętam) dwa testy w dwóch dużych konkurencyjnych gazetach - CHIP i PC World co się dość rzadko zdarza. Ten monitor już oczywiście nie jest produkowany ale można poszperać czy któryś z obecnie produkowanych jest spadkobiercą tych lepszych cech mojego modelu.
na studiach miałem temat o monitorach do grafiki, i nie wiele pamietam co było warto ale BenQ często się tam przewijał
- Persy
- Kontaktowanie: