przyb pisze:Ludze (chavez i Maćko), powtarzam to co Kair i Spotter juz niejednokrotnie mówili: SZLAK JEST JUŻ WYTYCZONY przez niesistniejącą już linię kolejową Gdańsk Wrzeszcz - Stara Piła.
To jest tylko dyskusja Przyb, może być nawet hipotetyczna, a dlaczego nie, może przynajmniej rozrusza to forum które do tej pory służyło głównie do wszczynania awantur. Niech jednak dyskusja trzyma się podstawowych faktów wynikających z topografii miasta i prawideł demograficznych oraz ekonomicznych.
przyb pisze:Trzeba tylko odbudować nasypy. Oczywiście w niektórych miejscach trzeba zbudować odprowadzenia wody, przepusty, poszerzyć nasyp, żeby spełniał wymogi skrajni itd. a także przerzucić 3 albo 4 mosty.
Nie no, jasne, wzmocnienia, melioracja, przepusty, wiadukty....PIKUŚ !!
Toż to będzie droższe niż zrobienie trasy tramwajowej !!
Pomijając już nawet to o czym powiedział Maćko, że można pozostałości po tych starych wiaduktach można zaliczyć do zabytków archeologicznych będących pozostałościami terenowymi historycznego osadnictwa, oraz historycznego układu urbanistycznego. Dotyczy to nie tylko samych tych wiaduktów ale również terenu wokół w celu zachowania walorów widokowych i ochrony samego zabytku przed działaniem czynników zewnętrznych. Tak mówi ustawa o zabytkach, EDIT: dziennik ustaw 162, także sorry Winetou...
przyb pisze:Nie trzeba natomiast zmieniać rzeźby terenu i prowadzić zakrojonych na szeroką skalę prac ziemnych! A takie prace będą konieczne przy wytyczaniu ew. linii tramwajowych.
Mylisz się, nie trzeba jedynie wykupywać gruntów, choć jest to dość poważny argument w naszej rzeczywistości urzędowej.
przyb pisze:Poza tym kolej zawsze będzie szybsza i bardziej komfortowa od tramwaju. Popatrzcie ile trzeba się tłuc tramwajem, żeby dojechać np. z Gdańska Głównego do Oliwy. Strata czasu, lepiej jechać SKM. Realizując te plany myślmy regionalnie, bo kolej biegnąca na lotnisko i dalej " w świat" przsłuży się nie tylko samemu miastu Gdańsk, ale także całej aglomeracji i regionowi...
Tak, tu się zgadzam i dlatego widzę kolej jadącą z Gdyni trasą Kaszubską z Gdyni przez Osowę i odbicie w kierunku lotniska, stacja niedaleko, powiedzmy tam, gdzie Słowackiego w przyszłości zmieni swój bieg.
Z matarnią i centrum handlowym połącza tę stację istniejące linie autobusowe B i 110 a z drugiej strony z Baninem i Rębiechowem inne linie. Z lotniskiem jak już mówiłem - specjalny shuttle bus.
Dalej linia pojechałaby wzdłuż obwodnicy w stronę Jasienia, Szadułek, Kowali - aż do Pruszcza gdzie dołączyłaby do głównej magistrali kolejowej Gdańsk-Tczew. Pociąg jeździłby z Gdańska głównego i oprócz dowożenia ludzi na lotnisko komunikowałby z miastem i lotniskiem masę osiedli przy obwodnicy, gdzie wartość nieruchomości znacznie by wzrosła.
Są to osiedla, gdzie mieszkają ludzie nieco zamożniejsi i oni są klientami lotniska !! To samo działoby się od strony Gdyni, to znaczy pociąg jeździłby w dwie strony, wystarczyłoby co godzinę, więc nie za dużo tych mijanek musiałoby być. Może nawet tylko jedna lub dwie - na lotnisku i jeszcze gdzieś, np w Kowalach.
Ja wiem, to potężna inwestycja, ale moim zdaniem opłaciłaby się bo znacząco poprawiłaby skomunikowanie rozrastającej się w kierunku obwodnicy aglomeracji.
Jeżeli chodzi o tramwaje, to sprawa komplikuje się, gdyż tak jak mówił Przyb - wszystko od zera oraz jak Kair - teren.
Jeżeli jednak jest projektowana linia na Chełm, to dalej już w miarę poziomo bez nadmiernego "przesypywania ziemii z kupki na kupkę" możnaby przez Ujeścisko przełużyć ją na lotnisko, komunikując w dodatkowy sposób Jasień i centrum handlowe Auchan z centrum miasta przy okazji.
Jestem gorącym zwolennikiem tramwaju z miasta - np Zaspy przez Oliwę do Osowy, jak mówił Pitex, ale stamtąd już nie koniecznie na lotnisko, bo byłby pociąg, więc jedno albo drugie. Zyski z takiej inwestycji oczywiste - odkorkowanie Spacerowej, szybsza komunikacja, wzrost wartości nieruchomości. Dociągnąć tramwaj do stacji kolejowej. Koszt i przeszkody formalne będą jednak niebotyczne.
Tramwaj czy pociąg przez Słowackiego to jakiś żart jest - za gęsta zabudowa - osiedla mieszkaniowe - hałas - nieeee...
To co podałeś Maćko to są tylko PROPOZYCJE. Chyba nikt tego dokładnie nie przeanalizował jeszcze, choć tramwaj z Kartuskiej przez Morenę jako pomysł mi się podoba tym bardziej że bym z pod domu na lotnisko mógł dojechać, nie bardzo widzę realności tego.
Twoja mapka zaprzecza temu co mówiłeś o ochronie zabytków i prowadzeniu linii z Chełmu na Morenę.
EDIT: Widzę tu opcję którą wymieniłem zanim zobaczyłem mapkę - przedłużenie tramwaju z Chełmu na lotnisko - podoba mi się !!
Pozdroofka