Wstęp na lotnisko dla publiczności był bezpłatny, natomiast atrakcji na ziemi i w powietrzu
była niezliczona ilość.
Ja akredytowałem sie jako media oraz wykupiłem SpottersPack na 2 dni. Koszt 88 euro i cena obejmowała:
- całodzienne wyżywienie
- napoje zimne i ciepłe
- RedBull do bóóóóóllllllluuuuu bez ograniczeń
- transport sprzętem wojskowym na miejscówki dla spotterów, których wokół lotniska było kilkanaście
- pare innych udogodniej technicznych
Zastrzegam, iz miałem spory problem z wybraniem fotek do tej fotorelacji, ale skupiłem sie bardziej na próbie pokazania co z danej miejscówki ( w moim przypadku 3 miejscówek z chyba 12) mozna ustrzelić. Niektóre, foty niestety nie grzeszą jakością ale same ujęcia, uważam, są ciekawe

Na końcu przedstawiłem pare takich informacji praktycznych.
Z góry przepraszam, za ilość tych fotek ale ... sami wiecie.
Zapraszam
Tegoroczne pokazy wg. oficjalnych danych organizatorów odwiedziło ok 280.000 widzów w ciągu dwóch dni.
"Tak dużą ilość osób na jednej imprezie można porównać do legendarnego Woodstock"
- to słowa szefa pokazów brygadiera Karla Grubera z bazy lotniczej Zeltweg.
Aby pokazać jak to wyglądało, poniżej zamieszczam kilka zdjęcia kolegów fotografów pracujących dla RedBulla
tj Andreasa Schaada i Jurgena Sarwana którzy udostepnili swoje foty dla mediów:

Jako posiadacz spotterspacka miałem również miejsce parkingowe w cenie, więc skierowalismy się
na wskazany parking i od razu zrobilismy to co większość parkujących czyli przy aucie rozbiliśmy namiot

kilka euro w suchym za camping

potem udałem się do punktu odbioru akredytacji tak to wygladało

dużo MP i polizei lecz uprzejmie i miło.Taka atmosfera panowała przez cały czas. No i zaczęło się:
Transport na wybraną miejscówkę - taka ciężarówką (wrażenia niesamowite!!!)

zawsze w towarzystwie miłego żołnierzyka

Pierwszego dnia usadowiłem sie na miejscówce prz apronie gdzie stacjonowały m.in grupy akrobatyczne
Patrouille Suisse

Turkish Stars

Breitling Jet Team

Krila Oluje (Wings of Storm)

i oto co z tej miejscówki "ustrzeliłem"

oczywiście barwy RedBulla były wszędzie:

Przepiękny pokaz "lustrzanego" pilotażu szybowców LET L-13 Blanik

piekne prawda (wiem, że szumią

taka impresja nt miraży

nie wiedziałem, że ten Pan również zajmuje się spottingiem

kolejna miejscówka - śmigłowce

...chyba imieniny pilota...zapewne zapraszaja sie na jakąś wielka impreze po lotach

Rekrutacja do szkoły pilotów (ach jakie hostessy rekrutowały....mmmm)

Drugiego dnia po pysznym śniadanku zająłem miejsce w okolicach 3/4 pasa po stronie publiczności
niestety tutaj piechota przedzierając w gąszczu dzikich tłumów
(poprzednio byłem po stronie przeciwnej z dojazdem bez tłoku)
ale i tak było fajnie:

aby przyblizyć jaka atmosfera panowała na tej imprezie niech świadczą
te fotki Andreasa Schaada i Jurgena Sarwana
wszystko dla podatników

Podsumowując całą imprezę, na lepszych ciekawszych i tak zorganizowanych to jeszcze nie byłem.
Fakt kawałek drogi' ale warto. Spoterspack gwarantuje przebywanie naprawdę w najciekawszych miejscach lotniska,
transport po jego terenie, bieżące informacje, wyzywienie.
Mozliwość uczestniczenia w spotkaniach z pilotami i prezentacjach maszyn, swobodę...
Szczerze polecam i napewno na kolejne tam pokazy sie wybiorę mam nadzieję, że w silnej grupie EPGD Spotters!
Info:
Zeltweg Austria
odległość ok 1300km od mojego rodzinnego miasta (Bytów)
czas jazdy samochodem (Astra benz/LPG) przez Niemcy - 14 godzin non stop (prowadził Hołek z Automapą
z nim zwidzilismy centra kilku niemieckich miast ale zaoszczedziliśmy, jak sie okazało, mase kilometrów)
koszt całkowity wyjazdu - ca 1160zł/3 osoby - ok 390zł bez spoterspacka
ale obejmuje winetę autostradową na 7 dni w Austrii oraz myto za przejazdy tunelami i oczywiście paliwo.
Ok kończę to przynudzanie...