Przymierzam się pomału do zmiany monitora - obecnie IIYAMA 2201W matryca TN, 22 cale.
Zastanawiałem się na tą firmą ale ma matryce IPS, fajnie wygląda DELL ale też ma IPS. Ale w podobnych pieniądzach (1500-2000) jakie chce przeznaczyć można znaleźć EIZO. Pytanie czy te EIZO średnie/tańsze EIZO będą lepsze od droższych gorszych firm? Domyślam się że każdy monitor znanej firmy z matrycą IPS, VA będzie lepszy niż mój obecny (a na niego nie narzekam).
Interesuje mnie 23/24 cale. Z racji hobby foto znaczenie ma odwzorowanie barw i przejść tonalnych - czas reakcji ma małe znaczenie tutaj...
Proszę o pomoc w wyborze:
1. EIZO Foris FS2331 - jedyny z matrycą VA ! - cena z kalibratorem 1450 zł
2. EIZO Foris FS2333 - IPS - cena z kalibratorem 1700 zł
3. EIZO FlexScan EV2436W - IPS - cena 1900 zł
4. EIZO ColorEdge CS230 - IPS - cena 2300 zł
Niestety dla tych tańszych modeli nie znalazłem info na www producenta o odwzorowaniu koloró - dla droższych powyżej 3000 podają że np. 97 czy 98% sRGB.... Dlatego pytam Was

Dodatkowo najtańszy model Foris FS2331 ma wg specyfikacji najlepszą matrycę (VA) - pytanie czy ta matryca w standardowej serii monitorów będzie więcej wyświetlać kolorów niż teoretycznie gorsza IPS ale w serii dla grafików czyli ColorEdge CS230 ???
Pytanie trudne, bo wg producenta matryca teoretycznie gorsza czyli IPS potrafi wyświetlić 97% ADobeRGB.... więc jak? Zna się ktoś trochę?
PS
NEC jakoś mnie nie przekonuje.....