Profesjonalny statyw.
- jOlka
- Kontaktowanie:
Profesjonalny statyw.
Zamierzam kupic statyw, ktory sprosta wymaganiom Canona 50tki z teleobiektywem i bedzie mial plynna glowice, rowniez nadajaca sie do kamery. Ktory wybrac w rozsadnej cenie do 700-1000zl?
~~~~~_|_~~~~
'---@---(_)---@---'
~~~~" * "~~~~
'---@---(_)---@---'
~~~~" * "~~~~
- Kalim
- Kontaktowanie:
- jOlka
- Kontaktowanie:
-
- Kontaktowanie:
Aktualny termin realizacji tego statywu w Pstryku, podany na stronie sklepu, wynosi 14 dni. W praktyce oznacza to, że prawdopodobnie go nie ma, nie jest obecnie dostępny i nie wiadomo kiedy będzie. Podaję więc jeszcze jeden kontakt, z którego sam kiedyś korzystałem: firma Foto 7, jeden z ważniejszych dystrybutorów sprzętu w Polsce. Bardzo możliwe, że Pstryk zaopatruje się w takie produkty właśnie u nich.
Link do strony: http://www.foto7.com.pl/
Link do strony: http://www.foto7.com.pl/
Pozdrawiam serdecznie
Arek
Arek
- Kalim
- Kontaktowanie:
-
- Kontaktowanie:
- jOlka
- Kontaktowanie:
- Kalim
- Kontaktowanie:
-
Re: Profesjonalny statyw.
Podpowiecie jaki statyw tak na początek ( mniej profesjonalny np ) z nizszej półeczki cenowej ?
-
- Kontaktowanie:
Grzymek, myślę, że cosik z Velbona mogłoby się nadawać. Ale zdecydowanie polecam dokładnie sie rozejrzeć, bo często warto stówkę dorzucić i mieć coś zupełnie z innej (wyższej) półki (np. Slik, a nawet Manfrotto). Na tanie modele szkoda kasy. Szybko bowiem okaże się, że statyw nie spełnia jednak Twoich wymagań, bo np. przy dłuższym obiektywie (wystarczy nawet 70-200 mm) głowica nie eliminuje drgań wystarczająco szybko, albo statyw przestaje być stabilny przy nawet słabym wietrze.
Zdecydowanie polecam statyw z metalowymi zaciskami nóg. Tanie modele mają te elementy plastikowe, a te szybko pękają i statyw nadaje się do wyrzucenia. Z kolei dobry, całkowicie metalowy statyw posłuży Ci wiele lat. Wadą w takim przypadku będzie większa masa (bo rozumiem, że o karbonowych nie rozmawiamy
) no i oczywiście wyższa cena. Inwestycja będzie jednak procentować dobrymi, ostrymi fotami.
Zdecydowanie polecam statyw z metalowymi zaciskami nóg. Tanie modele mają te elementy plastikowe, a te szybko pękają i statyw nadaje się do wyrzucenia. Z kolei dobry, całkowicie metalowy statyw posłuży Ci wiele lat. Wadą w takim przypadku będzie większa masa (bo rozumiem, że o karbonowych nie rozmawiamy

Pozdrawiam serdecznie
Arek
Arek
-
Dzieki za szybkie info , w takim razie rozejrze sie za Valbonem czy Slikiem a moze po prostu ten opisany Manfroto . Poki co na razie sie rozgladam ale kazda podpowiedz przeanalizuje . Pozdrawiam
- KubaN
- Moderator
- Kontaktowanie:
Na początek poleciłbym może coś z serii Velbon Sherpa - bardzo dobre statywy! No i przyznać trzeba - nieco tańsze niż te z oferty SLIKa, choć oczywiście ciężko je porównać - klasa niżej.
-
@KubaN Dzieki za podpowiedz , przejrze oferte i zobacze co wpadnie w oko 

-
Ja posiadam SLIK http://www.sklepfotograficzny.pl/statyw ... X+glowica/ i jestem z niego zadowolony. Po pierwsze posiada trzy sekcje nóg a nie cztery przez co jest stabilniejszy. Nośność 2 kg co w zupełności wystarcza do uniesienia mojego Nikona D80 + 70-300. Po małym demontażu mieści się do podręcznego bagażu (testowałem na trasie Gdańsk-Paryż-Gdańsk) Aczkolwiek w Paryżu musiałem ręcznie tłumaczyć co to jest i do czego to służy , ale dobrze wytłumaczyłem bo statyw nadal stoi w moim pokoju.
Polecam

-
Myśle za bardzo dobra podpowiedz Andrzej , warta skuszenia zwlaszcza za cene 

Wróć do „Sprzęt fotograficzny”